Početak Događaji
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Drugi sastanak sa stejkholderima na Univerzitetu u Novom Sadu PDF
Napisao Vladimir Nikić   

U okviru trogodišnjeg međunarodnog projekta TEMPUS, pod skraćenim nazivom „HELP“, u četvrtak 14. aprila na Univerzitetu u Novom Sadu održana je konferencija pod nazivom „Partnerstvo između Univerziteta i kompanija u razvoju programa i treninga", u organizaciji univerzitetske UNESKO katedre za studije preduzetništva. Na konferenciji, koja je organizovana dan pre zvaničnog obeležavanja Svetskog dana preduzetništva, predstavljena su četiri nova treninga, kreirana da studentima, poslovnim ljudima i svim zainteresovanima, ponude praktična znanja i veštine u oblasti preduzetništva i preduzetničkog ponašanja na tržištu.

Cilj konferencije je podsticanje dijaloga između Univerziteta i kompanija iz njegovog okruženja o programima studija, kurseva i treninga koje realizuje Univerzitet. Ovaj trogodišnji projekat, finansiran iz programa TEMPUS Evropske unije, pod nazivom „Higher Education Learning Partnerships (HELP)“, karakterističan je po tome što ima naglašenu regionalnu dimenziju jer je okupio partnere iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske i, naravno, Srbije. Druga značajna karakteristika ogleda su činjenici da se zapravo radi o jednom od prvih u ovom regionu u čijem se fokusu nalazi razvijanje partnerskih odnosa univerziteta i privrede.

O tome šta je zapravo ovo „partnerstvo“ – reč i pojam koji se upotrebljavaju sve češće u poslednje vreme, kakav je to kvalitet i koja je sadržina odnosa između univerziteta i privrede da bi se ono moglo okarakterisati kao partnerstvo – govorila je na početku današanje konferencije koordinatorka ovog TEMPUS projekta na našem Univerzitetu i idejni pokretač UNESKO katedre za studije preduzetništva na UNS, profesorka dr Fuada Stanković.

U uvodnom delu, prisutnima se obratio i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Veskovićgovoreći o viziji Univerziteta u domaćem i međunarodnom kontekstu. Govoreći o značaju Univerziteta i njegovom mestu u društvu, on je istakao potrebu da se kod studenata razvijaju praktična znanja i veštine iz oblasti preduzetništva i preduzetničkog ponašanja na tržištu. On je podsetio na primere izgradnje partnerskih odnosa Univerziteta sa kompanijama iz okruženja kroz realizaciju zaključenih strateških ugovora o saradnji sa kompanijama i „brendovima“, kao što su NIS Gazpromnjeft, Majkrosoft, IBM ili Egzit fondacija.

Na konferenciji su predstavljena četiri nova treninga, nastala kao rezultat rada na ovom međunarodnom TEMPUS projektu: „Kako da kreiramo tržište za svoju inovaciju“, „Formulisanje strategije za inovativno poslovanje“, „Kako da usavršim svoje komunikacione/prodajne/prezentacione sposobnosti?“ i „Kako da se pripremim za poslovni život“. U zavisnosti od konkretne teme, treninzi su namenjeni studentima (apsolventima) koji razmišljaju o svom budućem zaposlenju i poslovnom životu, malim (inovativnim) preduzećima koji su razvili inovativni proizvod, uslugu, proces ili softver koji žele da plasiraju na tržište, kao i onima koji žele da kreiraju strategiju za svoje inovativno poslovanje ili usavrše svoje komunikacione i prodajne veštine. Planirano je da u prvoj godini realizacije treninzi budu besplatni za sve polaznike, a rad je u malim grupama sa 15 do 25 polaznika.

Pored toga, ekskluzivno je predstavljena inicijativa One Stop Shop nastala u okviru ovog TEMPUS projekta, koja treba da osigura održivost započetih aktivnosti u organizovanju treninga iz veština u okviru UNESKO katedre.

Na konferenciji je najavljeno i objavljivanje posebne publikacije, na osnovu rezultata ankete realizovane istovremeno u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarkoj i Rumuniji, koja će biti predstavljena na završnoj konferenciji na jesen ove godine, a s obzirom na značaj i potrebu izgradnje partnerstva između univerziteta i kompanija, kao i činjenicu da je ovo tema koja će na značaju dobijati sve više u narednom periodu.

Press clipping sa konferencije možete pogledati ovde>>

Attachments:
Download this file (One Stop Shop PPT_EN.pdf)One Stop Shop PPT_EN.pdf[ ]529 Kb
 
Drugi stejkholder miting u Novom Sadu PDF
Napisao Vladimir Nikić   

UNESCO katedra za studije preduzetništva na Univerzitetu u Novom Sadu u okviru TEMPUS projekta HELP koji podržava Evropska komisija, organizuje drugi stejkholder miting pod nazivom "Partnerstvo između Univerziteta i kompanija u razvoju programa i treninga", sa ciljem podsticanja dijaloga izmedju Univerziteta i njegovih stejkholdera o programima studija, kurseva i treninga koje organizuje Univerzitet.

Konferencija će biti održana u četvrtak, 14.04.2011. u periodu od 14.00 do 17.15 časova, u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka (Trg Dositeja Obradovića 6). U 13.00 časova biće organizovan koktel dobrodošlice.

Da bi se obezbedila održivost započetih aktivnosti u organizovanju treninga iz veština u okviru UNESCO katedre za studije preduzetništva, na UNS planira se pokretanje projekta One Stop Shop, koji će biti predstavljen na samoj konferenciji.

 
Održan trodnevni trening „Train the trainers“ PDF
Napisao Vladimir Nikić   
DSCF6613U period od 13 do 15. oktobra održan je trodnevni trening „Train the trainers“. Trener je bio Jim Hilman sa Telford Univerziteta. Treningu je prisustvovalo po 6 učesnika Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Osijeku.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

Strana 2 od 3