Početak Događaji Drugi sastanak sa stejkholderima na Univerzitetu u Novom Sadu
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Drugi sastanak sa stejkholderima na Univerzitetu u Novom Sadu PDF
Napisao Vladimir Nikić   

U okviru trogodišnjeg međunarodnog projekta TEMPUS, pod skraćenim nazivom „HELP“, u četvrtak 14. aprila na Univerzitetu u Novom Sadu održana je konferencija pod nazivom „Partnerstvo između Univerziteta i kompanija u razvoju programa i treninga", u organizaciji univerzitetske UNESKO katedre za studije preduzetništva. Na konferenciji, koja je organizovana dan pre zvaničnog obeležavanja Svetskog dana preduzetništva, predstavljena su četiri nova treninga, kreirana da studentima, poslovnim ljudima i svim zainteresovanima, ponude praktična znanja i veštine u oblasti preduzetništva i preduzetničkog ponašanja na tržištu.

Cilj konferencije je podsticanje dijaloga između Univerziteta i kompanija iz njegovog okruženja o programima studija, kurseva i treninga koje realizuje Univerzitet. Ovaj trogodišnji projekat, finansiran iz programa TEMPUS Evropske unije, pod nazivom „Higher Education Learning Partnerships (HELP)“, karakterističan je po tome što ima naglašenu regionalnu dimenziju jer je okupio partnere iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske i, naravno, Srbije. Druga značajna karakteristika ogleda su činjenici da se zapravo radi o jednom od prvih u ovom regionu u čijem se fokusu nalazi razvijanje partnerskih odnosa univerziteta i privrede.

O tome šta je zapravo ovo „partnerstvo“ – reč i pojam koji se upotrebljavaju sve češće u poslednje vreme, kakav je to kvalitet i koja je sadržina odnosa između univerziteta i privrede da bi se ono moglo okarakterisati kao partnerstvo – govorila je na početku današanje konferencije koordinatorka ovog TEMPUS projekta na našem Univerzitetu i idejni pokretač UNESKO katedre za studije preduzetništva na UNS, profesorka dr Fuada Stanković.

U uvodnom delu, prisutnima se obratio i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Veskovićgovoreći o viziji Univerziteta u domaćem i međunarodnom kontekstu. Govoreći o značaju Univerziteta i njegovom mestu u društvu, on je istakao potrebu da se kod studenata razvijaju praktična znanja i veštine iz oblasti preduzetništva i preduzetničkog ponašanja na tržištu. On je podsetio na primere izgradnje partnerskih odnosa Univerziteta sa kompanijama iz okruženja kroz realizaciju zaključenih strateških ugovora o saradnji sa kompanijama i „brendovima“, kao što su NIS Gazpromnjeft, Majkrosoft, IBM ili Egzit fondacija.

Na konferenciji su predstavljena četiri nova treninga, nastala kao rezultat rada na ovom međunarodnom TEMPUS projektu: „Kako da kreiramo tržište za svoju inovaciju“, „Formulisanje strategije za inovativno poslovanje“, „Kako da usavršim svoje komunikacione/prodajne/prezentacione sposobnosti?“ i „Kako da se pripremim za poslovni život“. U zavisnosti od konkretne teme, treninzi su namenjeni studentima (apsolventima) koji razmišljaju o svom budućem zaposlenju i poslovnom životu, malim (inovativnim) preduzećima koji su razvili inovativni proizvod, uslugu, proces ili softver koji žele da plasiraju na tržište, kao i onima koji žele da kreiraju strategiju za svoje inovativno poslovanje ili usavrše svoje komunikacione i prodajne veštine. Planirano je da u prvoj godini realizacije treninzi budu besplatni za sve polaznike, a rad je u malim grupama sa 15 do 25 polaznika.

Pored toga, ekskluzivno je predstavljena inicijativa One Stop Shop nastala u okviru ovog TEMPUS projekta, koja treba da osigura održivost započetih aktivnosti u organizovanju treninga iz veština u okviru UNESKO katedre.

Na konferenciji je najavljeno i objavljivanje posebne publikacije, na osnovu rezultata ankete realizovane istovremeno u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarkoj i Rumuniji, koja će biti predstavljena na završnoj konferenciji na jesen ove godine, a s obzirom na značaj i potrebu izgradnje partnerstva između univerziteta i kompanija, kao i činjenicu da je ovo tema koja će na značaju dobijati sve više u narednom periodu.

Press clipping sa konferencije možete pogledati ovde>>

Attachments:
Download this file (One Stop Shop PPT_EN.pdf)One Stop Shop PPT_EN.pdf[ ]529 Kb